Η ιστορία του συλλόγου μας

Πλούσιο φωτογραφικό υλικό της ιστορίας του συλλόγου

85 χρόνια ιστορίας. 85 χρόνια τώρα ο ΑΡΗΣ αφήνει ανεξίτηλο το στίγμα του, τόσο στη Λεμεσό, όσο και στις καρδιές των οπαδών του.

Θα ήταν εύκολο να αναρωτηθεί κανείς πώς γίνεται μια ομάδα που δεν κατακτάει τίτλους να εξακολουθεί να υπάρχει. Θα ήταν εύκολο να αναρωτηθεί κανείς πώς γίνεται μια ομάδα που εδώ και αρκετά χρόνια ανεβοκατεβαίνει από την Α’ στη Β’ Kατηγορία να εξακολουθεί να έχει οπαδούς.

Την απάντηση τη δίνει η ιστορία του ΑΡΗ. Ιστορία όχι τυφλή και μαζική όπως σε άλλες ομάδες, ιστορία που δεν είναι προορισμένη για κατανάλωση σε αθλητικές φυλλάδες και πίνακες στατιστικών, αλλά ιστορία προσωπική για τον κάθε Αρειανό. Ιστορία που ο κάθε Αρειανός την νιώθει και την αισθάνεται διαφορετικά κι έπειτα έρχεται να γίνει η ιστορία ενός ολόκληρου σωματείου, όπως η ιστορία μιας οικογένειας.

Τι να πρωτοθυμηθεί κανείς; Φωτογραφίες ασπρόμαυρες και φωτογραφίες έγχρωμες, τοποθετημένες σε παλιές κορνίζες, που ξυπνούν αναμνήσεις περασμένων δεκαετιών; Κάτι Σαββατοκυρίακα που τα περνούσες ξεχασμένος σε μια κερκίδα; Συζητήσεις επί συζητήσεων την ώρα του ματς, αφορισμούς, βρισιές, στενοχώριες, αλλά και αγκαλιάσματα χαράς; Εικόνες που αποτυπώθηκαν στο μυαλό σου από κάτι πρωινά στο οίκημα του ΑΡΗ; Ποδοσφαιροκουβέντες με την παρέα σου, που πάντα εσύ διέφερες γιατί ήσουν ΑΡΗΣ; Παιδιά να περπατούν στους δρόμους της Λεμεσού με τα πράσινα ρούχα των ακαδημιών μας, ιδρωμένα καθώς σχόλαναν από την προπόνηση;

Πώς είναι λοιπόν δυνατό να σβήσει και να χαθεί μια ομάδα που βλέποντας τις φωτογραφίες από την ιστορία της νιώθεις μια χαρά και μια συγκίνηση, έστω και αν δεν θα τη δεις ποτέ να σηκώνει Πρωτάθλημα Α' Κατηγορίας ή Κύπελλο; Πώς είναι δυνατό να πάψει να υπάρχει αυτή η "μυστική συμφωνία" διαιώνισης των οπαδών του ΑΡΗ, έστω αυτών των λίγων, αλλά πιστών, που ποτέ δεν θα εκλείψουν;

Αδύνατο!

Γι'αυτό και, όσα χρόνια κι αν περάσουν, ο ΑΡΗΣ θα εξακολουθεί να έχει ξεχωριστή θέση στην καρδιά των υποστηρικτών του. Θα συνεχίζει να δημιουργεί ανεξήγητες χημικές διεργασίες στο μυαλό των πιστών του, που πάντα θα δημιουργούν σκέψεις και συναισθήματα διαφορετικά από όλων των άλλων οπαδών...

retro1

Iδρυση Άρη Λεμεσού - Xρονολογία: Oκτώβριος 1930

Το μοναδικό ιδρυτικό μέλος της Κυπριακής Ποδοσφαιρικής Ομοσπονδίας που δεν έχει κατακτήσει κάποιον τίτλο στην Α' Κατηγορία. Γι' αυτό εξάλλου και υπάρχει η ρήση "τζιαι μιαν ο Άρης".

retro2

Χριστάκης Μιχαηλίδης - Ο πιο πιστός στρατιώτης του ΑΡΗ: Από το 1967, όταν ήταν ακόμη 22 ετών, και μέχρι το καλοκαίρι του 2010, ο κ.Χριστάκης Μιχαηλίδης διετέλεσε έφορος του ΑΡΗ, ενώ παλαιότερα υπήρξε και ποδοσφαιριστής του ΑΡΗ για ένα σύντομο χρονικό διάστημα. Οι μνήμες από τον Χριστάκη, ή αλλιώς Λαίλαπα όπως ήταν το παρατσούκλι του, πολλές. Εξάλλου, όπου ήταν ο ΑΡΗΣ ήταν και ο Λαίλαπας, ένας άνθρωπος που ταύτισε το όνομά του με τον ΑΡΗ. Βεβαίως, κάθε φορά που έπαιζε ο ΑΡΗΣ ο Λαίλαπας ήταν εκεί. Έπαιρνε μια πλαστική καρέκλα, καθόταν δίπλα στον πάγκο και παρακολουθούσε το παιχνίδι ασταμάτητα. Μπορεί να μην ήταν ιδιαίτερα εκδηλωτικός, αλλά ζούσε το παιχνίδι έντονα μέσα του. Ακούραστος, ασταμάτητος έτρεχε συνεχώς για την μεγάλη του αγάπη, τον ΑΡΗ του. Για 43 ολόκληρα χρόνια προσέφερε τις υπηρεσίες του στον ΑΡΗ χωρίς να βάλει ούτε ένα σεντ στην τσέπη του, χωρίς να διαμαρτυρηθεί ούτε μια φορά. Αντιπροσωπευτική του χαρακτήρα και της αξιοπρέπειας του Λαίλαπα ήταν η απάντηση του στον αθλητικογράφο Ανδρέα Μιχαήλ όταν τον ρώτησε αν κουράστηκε να επιτελεί τα ίδια καθήκοντα για τόσα χρόνια: "Τι είναι αυτά που μου λες; Ο ΑΡΗΣ είναι η οικογένεια μου. Το μόνο που με τρομάζει είναι που δεν θα μπορώ να προσφέρω σε μερικά χρόνια όταν δεν θα με σώνουν τα πόδια μου". Μπορεί ομώς να έχει φύγει από το καλοκαίρι του 2010, αλλά θα είναι πάντα ανάμεσα μας!

retro3

Χρονολογια 1977-78. Από αριστερά: Δήμος Καρεκλάς, Ανδρέας Μιχαηλίδης, Ανδρέας Κισσονέργης, Μάριος Μακρίδης

retro4

Xρονολογία 1973 (Εντεκάδα Άρης Λεμεσού)

Πάνω αριστερά: Μιχάλης Θεοφίλου, Ανδρέας Κισσονέργης, Στέλιος Αντωνίου, Λάκης Π" Βασιλείου, Γιώργος Παρασκευάς

Κάτω αριστερά: Χρύσος Π" Κώστας, Δήμος Καρεκλάς, Ανδρέας Π" Κώστας, Δήμος Διαμαντής, Μάριος Μακρίδης ‪

retro5

Χρονολογία 1936-1937. Mια από τις πρώτες φωτογραφίες από την χρονολογία ίδρυσης του σωματείου μας το 1930.

retro6

Τα καλύτερα χρόνια του Άρη.

Από αριστερά: Πανικός Χατζηλοιζου, Χριστος Χριστοφη, Oleg Blokhin.

O Oleg Blokhin αναδύχθηκε κορυφαίος Ευρωπαίος ποδοσφαιριστής το 1975.

retro7

Χρονολογία: 1975.

Πάνω αριστερά: Ανδρέας Λουκά, Γιώργος Παρασκευά, Μάριος Μακρίδης, Ανδρέας Παπακώστας, Ανδρέας Βάσου, Δήμος Καρεκλάς Κάτω αριστερά: Χριστάκης Αριστείδου, Πανίκος Χ" Λοΐζου, Σπύρος Π" Βασιλείου, Χριστάκης Γερμασοΐτης, Μιχάλης Θεοφίλου

retro8

6 Δεκεμβρίου 1954. Πρωτοσέλιδο ο ΑΡΗΣ ΛΕΜΕΣΟΥ μετά από μια έπικη νίκη ενάντια του Πεζοπορικού.

retro9

Η ποδοσφαιρική ομάδα του ΑΡΗ Λεμεσού, όπως κατήλθε στο γήπεδο το 1952. Τερματοφύλακας, με την μπάλα στα χέρια, ο πνευματικός άνθρωπος - Δάσκαλος Κωστής Κολώτας και στο φαρμακείο ο Χριστάκης Νεοφυτίδης (ο παππούς των διδύμων που έχασαν άδικα την ζωή τους τον Ιούλιο του 2011 στην έκρηξη στο Μαρί).

retro10

Χρονολογία 1995-96. Η φανέλα της ομάδας μας όπου φόρεσαν μερικά μεγάλα ονόματα όπως Λ.ΛΟΙΖΟΥ, Μ.ΠΕΥΚΟΣ, TOMIC, MISHELIC, NIKOLIC κ.α. Οι ένδοξες στιγμές της σύγχρονης ιστορίας του ΑΡΗ μας!

retro11

Ο μεγάλος ποδοσφαιριστής Oleg Blokhin το 1989-1990 αγωνιζόμενος με τα χρώματα του ΑΡΗ Λεμεσού. Χιλίαδες φωτογραφίες και κόσμος έρχονταν στο γήπεδο για να δει αυτό τον μεγάλο παίκτη. Ο ΑΡΗΣ τερμάτισε στην 4η θέση στην Α’ Κατηγορία και ήταν 4ος στα εισητήρια.

retro12

Εποχές αξέχαστες… Μια φωτογραφία που θα μείνει για πάντα στην καρδιά μας. Όταν η ομάδα μας είχε ένα εκρηκτικό τρίδυμο στην φωτογραφία (από αριστερά): Zoran Samardzija, David Kenny, Oleg Blokhin.

retro13

Φωτογραφία του 80' με τους χιλιάδες οπαδούς του ΑΡΗ.

retro14

H μισή ομάδα, οι υπόλοιποι, φαίνεται προθερμαίνονταν πριν από τον αγώνα. Στην φωτογραφία πάντως 1958-60 απεικονίζονται οι Νίκος, Σιούκρης, Βούρας, Λάκης και Μαγίδης (τερματοφύλακας).

retro15

Σημαντική πτυχή του καρναβαλιού είναι και η μουσική. Η λεμεσιανή καντάδα στέκει για πολλά χρόνια και πολλοί τη δοξάζουν, ανάμεσα τους και η Χορωδία του Άρη Λεμεσού (Φώτο). Η χορωδία ΑΡΗΣ Λεμεσού ιδρύθηκε το 1938 από τον αείμνηστο Σόλωνα Μιχαηλίδη. Το 1961, ο κ.Μαρίνος Μιτέλλας επιχείρησε την ανασύσταση της χορωδίας ΑΡΗΣ, με την οποία για 51 χρόνια ως μαέστρος, ανέβασε το επίπεδο της χορωδιακής μουσικής με τη διδασκαλία και την παρουσίαση δύσκολων έργων στην Κύπρο και στο εξωτερικό, πράγμα που έφερε την καθολική αναγνώριση. Ο Αρης Λεμεσού έδωσε πολλές συναυλίες στην Ελλάδα καθώς και παραστάσεις στην Γερμανία, την Βουλγαρία, την Πολωνία, την Γαλλία, την Αυστρία, την Ιταλία, το Βέλιο, την Ολλανδία, την Βρετανία και σε άλλα φεστιβάλ ανά την Ευρώπη.

retro16

Σατιρική σύνθεση της ομάδας του 'ΑΡΗ' το 1962. Ο κάθε ποδοσφαιριστής είχε το δικό του χαρακτηριστικό γνώρισμα, που ο καλλιτέχνης συνταύτισε με όντα του ζωϊκού βασιλείου.

retro17

Season 1989: "friendly" between Rapid Miercurea Ciuc and Aris Limassol.

retro18

Photo Memories #arisfc #arislimassol #1930

retro19

Όμορφες στιγμές από τα παλιά!! #arisfc Κοτσώνης, Παρασκευάς, Στέλιος (TIP-TOP), Μιχάλης Θεοφίλου (πατέρας του Κριστη), Στέλιος, Παυλάς, Ανδρεας Παπαδόπουλος, Σπυρος(πατέρας του Νικκη) το μουστακουδι Ανδρέας Μιχαηλιδης, Καρέκλας Δήμος, Μαριος Μακριδης, Ανδρέας Παπακωστας και Δημος Διαμαντης.

retro20

Πάνω: Παπακώστας, Κέννυ, Λοϊζου, M.Νικολαϊδης, Τ.Τσίγκης, Μιχαηλίδης

Kάτω: Dechev, Χ"Λοίζου, Πέτρου, Μ.Τσίνγκης, Πάκκος, Χριστοφή. Και από πίσω η γεμάτη κερκίδα (Τσίρειο Στάδιο) του ένδοξου ΑΡΗ ΛΕΜΕΣΟΥ από χιλιάδες οπαδούς της ομάδας μας.

retro21

Ο ΑΡΗΣ της "φανέλας" και του πάθους. Ομάδα αγνή, αγαπητή, ομάδα των "καλιεργειμένων" στην ψυχή και στο μυαλό.

Ονομαστικά: Λάκης, Ξανθός, Καρπετας, Δημητράκης, Στέλιος, Χρύσος, Κοτσωνης(προπονητής) ,Ρικκος,Σπύρος,Μιχάλης, Ζαβρος, Καϊσης.

retro22

To βαρύ πυροβολικό της Ελαφράς Ταξιαρχίας (άρθρο) Λοίζου, Χ"Λοίζου και Αντωνίου

retro23

Ο επιθετικός της ομάδας μας Srboljub Nikolic που αγωνίστηκε στον Άρη την πετυχημένη σεζόν 1995 - 1996. Ένας φοβερός επιθετικός που αποτέλεσε το πραγματικό τανκς της επίθεσης της τότε "Ελαφράς Ταξιαρχίας".

retro24

Επεισόδιο μεταξύ ποδοσφαιριστών της ομάδας μας και διαιτητών σε αγώνα κάπου στα τέλη της δεκαετίας του 80' . Φαίνεται ότι κρατάει χρόνια αυτή η κολόνια.

retro25

Το "Ξανθό" Πυροβόλο από την Σκωτία (1992-93).

Ο Scotty Thomas McGarvey ήρθε το 1992-93 σε ηλικία 30 ετών και άφησε την δική του σφραγίδα, αγωνιζόμενος έστω και σε μια αγωνιστική περίοδο με τα χρώματα της ομάδας μας. Με παραστάσεις από Μanchester UTD (35εμφ./5 γκ), Portsmouth (28εμφ / 9γκολ), Bristol City (33εμφ / 14γκολ), Wolverhampton Wanderers (23εμφ / 8γκολ), Wigan Athletic (23εμφ / 6γκολ) κ.α., ο έμπειρος Σκωτσέζος επιθετικός Scotty τελείωσε την καριέρα του στον Άρη μόλις στα 30 του χρόνια αγωνιζόμενος σε 32 παιχνίδια πετυχαίνωντας 15 γκολ.

Ένας Σκωτσέζος που άφησε την σφραγίδα του και τίμησε τα χρώματα της ομάδας μας. Να'σε καλά Scotty.